Po wielu miesiącach zabiegów, działań promocyjnych, prasowych, telewizyjnych, degustacjach, prezentacjach, wygranym finale na najlepszy regionalny produkt żywnościowy Pieróg (Piróg) biłgorajski, na wniosek Starosty Biłgorajskiego i Marszałka Województwa Lubelskiego został wpisany na listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dziś wiele ze Staropolskich receptur polskiej kuchni uległo zapomnieniu. Biłgorajski pieróg przeżywa swój renesans, chociaż rarytas ten stracił rangę Świątecznego pieczywa. Stał się powszechnym wypiekiem piekarni mechanicznych z których trafia na sklepowe półki.
Kto raz spróbował biłgorajskiego pieroga ten staje się jego stałym smakoszem. Dawniej pieróg wypiekano na trzonie w piecu chlebowym, podsypywano spód otrębami, dziś pieróg wypieka się w blaszkach i najczęściej w piekarnikach elektrycznych. Nie zmieniło to jednak właściwości ani smaku Pieroga.

Aleksandrów jest najdłuższą wioską w powiecie liczącą 8 km długości. Tradycja mówi, że w Aleksandrowie osadzono uczestników powstania z 1831 roku i 1863 roku.

W Nadrzeczu koło Biłgoraja funkcjonuje Dom Służebny Polskiej Sztuce Słowa Muzyki i Obrazu prowadzony przez Fundację Kresy 2000 aktorów Teatru Polskiego w Warszawie Alicję i Stefana Szmidtów. Drewniana kapliczka w Nadrzeczu posiada wystrój znanego artysty Jerzego Dudy Gracza.

W rejonie biłgorajskim działa wiele zespołów folklorystycznych i obrzędowych, np.: w Aleksandrowie, Bukowej, Rudzie Solskiej, Bidaczowie Starym, Smólsku.
Dąbrowica słynie z produkcji gontów i łubów służących do produkcji sit a także włosianki.
Sól to miejscowość powstała w połowie XVI wieku, w której osiedlili się osadnicy holenderscy z Fryzji. W Żelebsku biłgorajscy myśliwi prowadzą ośrodek hodowli muflonów i danieli.

GMINA ALEKSANDRÓW

Zbiornik małej retencji na rzece Szum (kol. Sigła)

fot. L.Grabias, 2010 wrzesień