Potrawy bożonarodzeniowe wg. przepisu uczniów ZSZiO w Biłgoraju
Młodzież Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju przygotowała dziś potrawy na świąteczny stół. Za słodkości odpowiadali uczniowie klasy pierwszej o profilu cukiernik, zaś za potrawy świąteczne uczniowie klasy II Technikum Usług Gastronomicznych.
-Chcieliśmy w pewien sposób przełamać tradycji i wprowadzić na wigilijno – świąteczny stół trochę nowości. Nowoczesności. Wszystko ze smakiem i w nawiązaniu do polskich tradycji kulinarnych – podkreśla Iwona Szeptuch, nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZSZiO w Biłgoraju.
Obok Iwony Szeptuch, pieczę nad przygotowaniem świątecznego stołu trzymały nauczycielki przedmiotów zawodowych Anna Brodawczewska i Anna Różańska.
Zaprezentowana została kapusta z ciecierzycą, żurawiną, rodzynkami i grzybami; terrina rybna; dorsz pieczony w migdałach; ryba pieczona z warzywnymi wstążkami; makowiec z jabłkiem i rodzynkami; monoporcje w polewie lustrzanej; śledzie w sosie chrzanowym, z daktylami oraz sałatka śledziowa z pomarańczami; choinka w zamszu; rolada omletowa z łososiem i szpinakiem, rolada z ryb oraz orzeszki pieczone z kremem z orzechów laskowych
Wydarzeniu towarzyszył kiermasz ozdób świątecznych, dochód na paczki dla dzieci z Caritas.
W szkole gościli uczniowie klas pierwszych Szkoły Podstawowej Nr 1 w Biłgoraju oraz przedszkolaki z Samorządowego Przedszkola Nr 2. Mali goście obejrzeli wystawę potraw wigilijnych oraz mieli okazję odbyć krótką wycieczkę po szkole. Dyrektor szkoły oprowadził ich po pracowniach: fryzjerskiej, reklamy, konstrukcji odzieży oraz mechanicznej.