Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

...
Loga Fundusze Europejskie

Festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”

Kategoria: Aktualności 2021 Opublikowano: 2 września, 2021

W najbliższą sobotę i niedzielę, na Placu Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur w Lublinie, odbędzie się V edycja festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. Będzie to wspólne wydarzenie trzech województw: lubelskiego, podkarpackiego i podlaskiego. Jego pierwsza odsłona odbyła się 1 sierpnia br. w Baszni w województwie podkarpackim. Festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” ma na celu prezentację kulinarnego bogactwa, kultury stołu, a także rękodzieła i innych form tradycyjnej aktywności kulturalnej regionów z województw lubelskiego, podkarpackiego oraz podlaskiego. Wydarzenie ma charakter festynu plenerowego, w czasie którego twórcy i producenci prezentują, poddają degustacji, a także sprzedają swoje wyroby.

-Wydarzenie będzie dobrą okazją do poznania smaków Lubelszczyzny, do wspólnego biesiadowania i poznawania naszej wyjątkowej kuchni – przekonuje Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski.

na kulinarnym szlakuPodczas festiwalu zostaną zorganizowane dwa konkursy:
1. na „Najciekawsze stoisko wschodnich ziem Polski”;
2. na „Najlepszy smak wschodnich ziem Polski”.

Celem konkursów jest:
–    popularyzowanie produktów i potraw pochodzących z trzech województw;
–    identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o regionalnych potrawach i produktach stanowiących dziedzictwo kulinarne trzech kuchni, w szczególności opartej na surowcach pochodzących z naszych regionów;
–    zapoznanie szerszego grona odbiorców z produktami i potrawami charakterystycznymi dla lubelskiej, podlaskiej i podkarpackiej kuchni regionalnej;
–    identyfikacja produktów i potraw wywodzących się z każdej z kuchni, które mogą służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu.

Lubelska odsłona festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” odbędzie się w sobotę i niedzielę w godzinach 10.00 – 18.00.