II Festiwal Smaków w Biłgoraju
Przy wsparciu finansowym Powiatu Biłgorajskiego, organizacje pozarządowe przygotowały, już po raz II Festiwal Smaków. Wydarzenie odbyło się w niedzielę 9 września br. w Biłgoraju, na placu Biłgorajskiego Centrum Kultury. Samorząd powiatu reprezentował Starosta Kazimierz Paterak.
Festiwal Smaków, to promocja tradycyjnej kuchni Ziemi Biłgorajskiej, prezentowanej przez pochodzące z całego Powiatu Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia. Można było więc spróbować pieroga biłgorajskiego, smalcu z borowikami, smalec z mięsem, tradycyjnych wędlin, kapusty ważonej, słonina marynowana, chleb na naturalnym zakwasie, ciasta i wypieki domowe oraz przygotowane według sprawdzonych przepisów przetwory. Spróbować można było także owoców z domowych ogrodów i wybornych napitków.
Obok kuchni tradycyjnej była możliwość zapoznania się ze smakami Indii oraz zdrową żywnością – fit. Były soki, przeciery i owocowe sałatki, zdrowe ciasta i lekkie przekąski. -Jest to świetna formuła, która pozwala w jednym miejscu zebrać bogactwo naszej tradycyjnej, przepysznej kuchni i skonfrontować ja ze smakami egzotycznymi nowymi trendami w żywieniu. Oprócz tego, że można spróbować wybornych potrwa, można także dowiedzieć się jak je przygotować. Wszelkie tego typu inicjatywy, które z jednej strony integrują środowisko mieszkańców Powiatu Biłgorajskiego, z drugiej pokazują to co mamy najlepsze i czym możemy się szczycić, będą wspierane przez Starostwo Powiatowe – mówił Kazimierz Paterak.
Biłgorajski Festiwal Smaków miał także akcent charytatywny. Prowadzono licytacje i kiermasz, z których dochód przeznaczony został na leczenie kilkumiesięcznej Igi Karczmarczyk. W programie znalazły się także występy artystyczne biłgorajskich zespołów i zaproszonych gości. –Dziękuję wszystkim, którzy w to wydarzenie się zaangażowali. Pokazali, że wspólnie można zrobić spaniałe rzeczy – podkreślał Starosta Paterak.