...
Loga Fundusze Europejskie

Stanowisko Rady Powiatu w Biłgoraju z dnia 18 sierpnia 2014 roku oddające hołd Romanowi Dmowskiemu

Kategoria: Aktualności 2014 Opublikowano: 18 sierpnia, 2014

W 150 rocznicę urodzin oraz 75 rocznicę śmierci Romana Dmowskiego Rada Powiatu w Biłgoraju wyraża wdzięczność i wielkie uznanie za życie i działalność jednego z najwybitniejszych przywódców ruchu narodowego i głównego architekta odzyskania przez Polskę niepodległości po 123 latach niewoli.

Twórca myśli politycznej endecji, Ligi Narodów, Armii Polskiej we Francji, prezes Komitetu Narodowego Polskiego, Obozu Wielkiej Polski, Stronnictwa Narodowego, w swej działalności kładł nacisk pomiędzy rozwojem Narodu i posiadaniem własnego państwa formując pojęcie narodowego interesu poprzez podniesienie świadomości narodowej wszystkich warstw i grup społecznych. Stworzył szkołę politycznego realizmu odpowiedzialności. Podkreślał ścisły związek katolicyzmu z polskością dla przetrwania Narodu i odbudowania Państwa. Jego hasło „czynu narodowego” miał praktyczny wymiar.

Żelazna logika i twarde stanowisko w stosunku do Konferencji Paryskiej miały ogromny wpływ na podpisany przez niego w 1919 roku w imieniu Polski Traktat Wersalski, uznający prawo Polaków do niepodległego Państwa. Kształt terytorium Polski po zakończeniu I wojny światowej był bardzo bliski wcześniejszym wyobrażeniom Romana Dmowskiego.

W „Myślach nowoczesnego Polaka” zarysowany przez Romana Dmowskiego patriotyzm opierał się na poczuciu moralnego zobowiązania jednostki wobec własnego narodu. Odnosił się również do wymiernych spraw gospodarczych, podkreślając znaczenie polskich przedsiębiorstw i ich produktów. Powinniśmy dziś skorzystać z Jego myśli i postępować zgodnie z interesem narodowym wybierając na rynku towary polskich firm i rolników.

Rada Powiatu w Biłgoraju oddaje hołd wybitnemu mężowi stanu, który dobrze przysłużył się Polsce i na trwałe wpisał do Panteonu Wielkich Patriotów.

Przewodniczący Rady Powiatu
Mirosław Późniak