Wyróżnienia dla przedsiębiorców
Kategoria:
Aktualności 2010
Opublikowano:
16 listopada, 2010
Podczas ostatniej sesji tej kadencji Rady Powiatu w Biłgoraju, która odbyła się 10 listopada, doceniono 10 wyróżniających się przedsiębiorców z terenu naszego powiatu. Wszyscy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz statuetki opatrzone tytułem Nasze Biłgorajskie.
Od kilku organizowany jest konkurs Nasze Biłgorajskie, który ma na celu promocję firm działających na terenie powiatu, które reprezentują ponadprzeciętny i godny naśladowania poziom. W tym roku statuetki wręczali Stanisław Schodziński Wicestarosta Biłgorajski oraz Janusz Różański Przewodniczący Rady Powiatu w Biłgoraju.
Tytułem Nasze Biłgorajskie w 2010r. wyróżnieni zostali:
Zakład Wyrobów z Drewna – Krzysztof Sobaszek, Gromada
Firma powstała w 1990 roku. Zatrudnia 19 osób. Produkuje: więźby dachowe, łaty, deskę podłogową, elewacyjną, płytę sklejkową, kantówkę klejoną, wyroby strugane a także tarcicę sosnową suchą i mokrą, więźby, kantówki, boazerie, szalówki, deski podłogowe, elewacyjne, płyty klejone, kantówki klejone, elementy strugane, suszenie, impregnacje i transport dłużyc.
Oferuje suszenie i impregnację drewna. Produkty firmy trafiają na teren całego kraju. Drewno pochodzi z nadleśnictw w: Sieniawie, Józefowie, Zwierzyńcu, Biłgoraju, Świdniku, Chełmie i Krasnymstawie.
„Z.P.U. TransBET” – Alina i Czesław Puźniak z Gromady
Firma założona została w 1994 roku. Oferta obejmuje produkcję wyrobów betonowych: beton towarowy z atestem, beton posadzkowy z atestem, kręgi betonowe wg/DIN, bloczki betonowe, płytę ażurową, płytę „Jomba”; usługi transportowe: samochody ciężarowe – HDS, pompy do betonu Stetter – Schwing, betonomieszarki, spycharki, ładowarki, koparki; wykopy: ławy fundamentowe, piwniczne, niwelacja terenu; usługi zbrojarskie: strzemiona, wyginanie stali zbrojeniowej.
Ciastkarnia „MARCYŚ” – Janina Dzido, Tomasz Dzido ze Starego Bidaczowa
Powstała w 2004 roku. Posiada 3 sklepy w Biłgoraju oraz współpracuje z jednym w Biłgoraju i jednym w Józefowie. Produkty ciastkarni zamawiane są na wesela i przyjęcia okolicznościowe. Firma zatrudnia 16 osób.
Ciastkarnia mieści się w Starym Bidaczowie w budynku, który został zaprojektowany według norm obowiązujących w Unii Europejskiej. Dzięki temu, że firma starannie dopracowuje każdy szczegół związany z prowadzeniem zakładu i produkcją ciast, zamawiane produkty są wytwarzane ze składników wysokiej jakości co zapewnia świeżość, niepowtarzalny i delikatny smak.
Firma stale poprawia jakość świadczonych usług, o czym świadczą szkolenia pracowników w profesjonalnych ośrodkach dla cukierników oraz wdrożony system HACCP, który pozwala na szczegółową kontrolę procesu produkcji, a w konsekwencji podnosi jakość wytwarzanych produktów.
Max Pol PPHU – Józef Maciocha, Biłgoraj
Firma istnieje od 1990 r. Zajmuje się tartacznictwem, produkuje opakowania, palety, więźby dachowe. Zatrudnia 2 osoby. Zbyt: kiedyś Holandia, teraz na terenie Polski.
Firma Tadeusz Mazurek, Biłgoraj
Zajmuje się sprzedażą płyt meblowych, produkcją frontów oraz sprzedażą akcesoriów meblowych. Istnieje od 1984 roku. Jej produkty rozprowadzane są na terenie całej Polski, a także za granicę. Surowce pozyskuje z terenu Polski oraz z Hiszpanii. Firma zatrudnia od 12 do 15 osób.
Elżbieta i Piotr Paluch, Łukowa
Zajmują się biciem oleju.
GRAN-BET Zakład Kamieniarski – Wojciech Wajda, Kazimierz Wajda, Tereszpol Zaorenda
Firma produkuje pomniki, płyty nagrobkowe granitowe oraz marmurowe, schody zewnętrzne i wewnętrzne, parapety, blaty kuchenne, stoły grillowe, kominki, posadzki granitowe i marmurowe. Istnieje od 1979 roku. Współpracuje z organizacjami pozarządowymi przy tworzeniu miejsc pamięci, pomników, tablic pamiątkowych, w części je sponsorując. Zatrudnia 3 osoby. Działa na terenie województwa lubelskiego i podkarpackiego.
Halina i Józef Grzyb, Łukowa
Pan Józef prowadzi gospodarstwo rolne o powierzchni 31,30 ha gruntów własnych oraz dzierżawi corocznie od 5 do 22 ha gruntów ornych. Specjalizuje się w produkcji tytoniu jasnego. Produkcja realizowana jest w najnowocześniejszej technologii na skalę europejską. Gospodarstwo wyposażone jest w sześć suszarni kontenerowych opalanych olejem opałowym i sterowanych procesorami. Wyprodukowany tytoń sprzedawany jest poprzez Łukowską Grupę Producentów Tytoniu w Łukowej. Kompleksowa technologia produkcji jest podglądana przez innych producentów z kraju i zagranicy. Gospodarstwo systematycznie się rozwija korzystając z kredytów preferencyjnych i funduszy unijnych. Posiada pełne wyposażenie w ciągniki rolnicze, sprzęt uprawowy, pielęgnacyjny i środki transportowe. Oprócz tego pan Józef prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą w zakresie handlu nawozami, materiałami budowlanymi oraz delikatesy spożywcze w centrum Łukowej. Przedsiębiorca jest Prezesem Łukowskiej Grupy Producentów Tytoniu oraz Delegatem Lubelskiej Izby Rolniczej. W 2009r. państwo Halina i Józef Grzyb zostali Laureatem Krajowym w prestiżowym konkursie AgroLiga, za co zostali nagrodzeni przez pełniącego wówczas obowiązki prezydenta, marszałka Sejmu Bronisława Komorowskiego.
Stanisław Dziura z Chłopkowa (gmina Frampol)
Pan Stanisław Dziura prowadzi gospodarstwo rolne o powierzchni 41,46 ha (w tym 10 ha to grunty dzierżawione). Na gruntach rolnych uprawiane są pasze dla bydła oraz pszenica przeznaczona na sprzedaż do młyna. Gospodarstwo ukierunkowane jest na produkcję mleka. Zwierzęta utrzymywane są w nowoczesnej oborze na 55 stanowisk, wybudowanej w 2003r. Budynek inwentarski spełnia wszystkie wymagania z zakresu dobrostanu zwierząt, higieny i bezpieczeństwa żywności. Stado podstawowe stanowią krowy o wysokim potencjale produkcyjnym rasy Holsztyno – Fryzyjskiej czarno-białej i czerwono-białej. Całość wyprodukowanego mleka odstawiana jest na zasadzie umowy kontraktacyjnej do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie. Gospodarstwo posiada nowoczesny park maszyn rolniczych umożliwiający dokładne i terminowe wykonywanie wszystkich zabiegów agrotechnicznych. W dalszych planach rozwojowych zakłada się powiększenie areału użytków rolnych gospodarstwa.
Rolnik ciągle podnosi swoje kwalifikacje, uczestniczy w wielu tematycznych szkoleniach i konferencjach. W prowadzeniu gospodarstwa pomagają mu synowie z których jeden jest absolwentem Akademii Rolniczej. Pan Stanisław Dziura od szeregu lat współpracuje z Lubelskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego i udostępnia swoje gospodarstwo do prowadzenia szkoleń.
Krystyna Chajęcka, Przymiarki (gmina Księżpol)
Od 2005 roku prowadzi gospodarstwo rolne o pow. 11,36 ha. Działalność rolniczą rozpoczęła od modernizacji istniejącej chlewni i adaptacji stodoły na tuczarnię, uzyskując 360 stanowisk dla tuczników. W ubiegłym roku wybudowała nowoczesną tuczarnię na 800 stanowisk w jednym rzucie. Sprzedaż roczna obecnie wynosi ok. 4000 szt. tuczników. Zwierzęta odstawiane są do firmy „Sokołów” S.A. Oddział w Jarosławiu na podstawie długoterminowej umowy kontraktacyjnej, uzyskując wysoką mięsność w granicach 58-59%. Tucz prowadzony jest w oparciu o warchlaki z zakupu początkowo z krajowych chlewni, potem z Holandii, a obecnie z Danii. Budynki tuczarni są doskonale zmechanizowane, a w szczególności nowy, gdzie zastosowano: mechaniczną wentylację z automatycznym sterowaniem temperatury i wilgotności, dwie linie, z których jedna rozprowadza pasze do turbomatów, a druga leki.
Zastosowane rozwiązania techniczne w chlewni zapewniają zwierzętom dobrostan i spełniają wymogi ochrony środowiska.
Gnojownica przechowywana jest w szczelnych zbiornikach o łącznej pojemności około 1100 m3. Po każdej odstawie tuczników przeprowadza się dokładną dezynfekcję pustych kojców przez firmę zewnętrzną. Po uprzednim umyciu pomieszczenia są bardzo dokładnie zamgławianie.
Ferma Pani Chajęckiej, to ferma o wysokim statusie zdrowotnym. Od 2009 roku posiada świadectwo chlewni wolnej od chA (choroby Aujeszkiego). Zatem mogą tu trafiać zwierzęta pochodzące tylko z ferm wolnych od chA. Gospodarz planach ma wykorzystanie gnojowicy do produkcji biogazu, a w związku z tym być może dalszą rozbudowę chlewni.
Grunty orne zostały obsadzone czarną porzeczką i maliną. Obecnie gospodarstwo jest w okresie przestawiania się na ekologiczny system produkcji. Pani Chajęcka jest członkiem grupy producenckiej owoców miękkich Bio – Food Roztocze.
Zbr. M.Szewczuk