...
Loga Fundusze Europejskie

Kurs stewardesy i stewarda linii lotniczych w ZSZiO

Kategoria: Aktualności 2022 Opublikowano: 22 stycznia, 2022

Wiele osób marzy o podróżach. Praca w roli stewardesy czy stewarda może pomóc spełniać te marzenia. Młodzież z klas turystycznych Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju, w dniach 17 – 18 stycznia br. została wprowadzona do świata lotnictwa oraz do zawodu i przygotowana do rekrutacji na członka personelu pokładowego. Okazją był „Kursu stewardesy i stewarda linii lotniczych”, zakończony egzaminem i wydaniem certyfikatu, a poprowadzony przez Radosława Szafranowicza – Małozięcia.

kurs zszio

Osoba pracująca na pokładzie samolotu musi zmierzyć się z wieloma nietypowymi sytuacjami i rozwiązać je tak, by zapewnić bezpieczeństwo i komfort pasażerów. Dlatego też, uczestnicy szkolenia oprócz uzyskania wielu przydatnych informacji, mogli ćwiczyć umiejętności radzenia sobie z trudnym pasażerem, szybkiego podejmowania decyzji i radzenia sobie ze stresem. Uczniowie podczas ćwiczeń mogli wcielić się w rolę stewardes/ czy stewardów, prezentowali zapinanie pasów bezpieczeństwa, używanie masek tlenowych  oraz wskazywali wyjście awaryjne. Przygotowywali też, a następnie serwowali catering na pokładzie samolotu w zależności od klasy serwisowej lotu.

Dowiedzieli się również jak ważne w tym zawodzie jest pozytywne nastawienie do ludzi, nieodłączny uśmiech na twarzy oraz zdolności komunikacyjne. Na pewno jest to zajęcie dla tych, którzy nie lubią monotonii, gdyż nie ma stałych dni pracy, loty są na różnych trasach i w różnym składzie załogi. Kurs poprowadził Radosław Szafranowicz – Małozięć, z wykształcenia psycholog, od ponad 20 lat związany z branżą turystyczną. Obecnie jest pilotem wycieczek po Stanach Zjednoczonych Ameryki, wykładowcą akademickim i prezesem Kadr Turystyki.

Zwieńczeniem kursu był egzamin oraz otrzymanie certyfikatów.

Uczniowie z klas gastronomicznych 1TG i 2TG oraz pod okiem swych nauczycieli przygotowali dla uczestników kursu cateringu w postaci finger food.