Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

...
Loga Fundusze Europejskie

pieróg biłgorajski przepis

Kategoria: BEZ kategorii Opublikowano: 6 września, 2013

Wyglądem przypomina pasztet, na zewnątrz zapieczona powłoka ,a w przekroju można wyróżnić drobne cząstki jego składników, które tworzą zespolona masę.

Pieróg biłgorajski ma rożne kształty – występuje okrągły lub prostokątny. Wielkość pieroga jest zależna od potrzeb i upodobań ale najczęściej w domach wypiekany jest w dużych prostokątnych blaszkach. W sprzedaży natomiast występują znacznie mniejsze formy, także prostokątne. Pieróg biłgorajski na zewnątrz ma kolor ciemno słomkowy do jasnego brązu – zależnie od upodobań, bardziej lub mniej przypieczony. Konsystencja pieroga jest stała. Zbita mięsista masa, którą z łatwością można przełamać lub rozkruszyć. Zapach pieroga łączy ze sobą zapach gotowanych ziemniaków igryczanej kaszy – tak samo jest ze smakiem, ten jednak wzbogacony jest lekko kwaśnobiałym serem oraz skwarkami i przyprawami.

PRZEPIS:

Składniki:
*kasza gryczana 1 kg, *ser biały 70 dkg, *ziemniaki  1 kg, *
50 dkg stopionej na skwarki słoniny *6 jajek, *margaryna 250 g, *śmietana 18% 400 g, *sól ,pieprz

Wykonanie:
Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Dodajemy przyprawy. Wykładamy do wysokiej blachy grubo wysmarowanej smalcem i starannie ugniatamy. Wierzch wygładzamy
i można posmarować jajkiem. Pieróg wstawiamy do nagrzanego pieca (180-200 st.C)
i pieczemy około 1,5 godziny.

Najlepiej smakuje podawany z masełkiem.

A. Wachowicz